Een nieuwe Belgische regering is binnen handbereik. Zeker nu de vier onderhandelende politieke partijen dinsdagavond een deal over een regeerakkoord en de begroting, meldden Belgische media.
De Franstalige liberaal Charles Michel van de MR zal de nieuwe premier van België worden. Dat is zeker. Over de andere ministersposten onderhandelen de partijen nog verder.
Charles Michel is geboren in een politiek nest. Zijn vader is Louis Michel, die van 1999 tot 2004 vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken was in het eerste kabinet van Guy Verhofstadt. Daarna was Charles’ vader Europees commissaris voor Ontwikkeling en Humanitaire Hulp.
De liberaal Michel wordt de tweede achtereenvolgende Waalse premier van België, waar de Vlamingen getalsmatig in de meerderheid zijn. Zijn partij, de liberale Mouvement Réformateur (MR), neemt een flinke gok door in een coalitie te gaan samenwerken met drie Vlaamse partijen: de Vlaams-nationalistische N-VA, de christendemocratische CD&V en de liberale Open VLD.
De Waalse socialisten van de huidige premier Elio Di Rupo staan buitenspel, hoewel zij de grootste politieke stroming in het Franstalige deel van België zijn.
Slechte verstandhouding met Reynders
Michel werd op 21 december 1975 in Namen geboren. Hij studeerde rechten en liet zich als advocaat in Brussel inschrijven, maar zijn hele actieve leven heeft in het teken van de politiek gestaan. Dat begon al toen hij als 16-jarige in 1992 voorzitter van de Jonge Liberalen werd in de stad Geldenaken in Waals-Brabant.
In 2000 werd Michel minister van Binnenlandse Aangelegenheden en Ambtenarenzaken in de Waalse regering. Van 2007 tot begin 2011 was hij minister van Ontwikkelingssamenwerking in vier achtereenvolgende regeringen. Hij nam ontslag toen hij tot voorzitter van de MR werd benoemd.
Michel volgde de huidige vicepremier Didier Reynders op, van wie hij al sinds 2009 het aftreden had geëist. De twee hebben een zeer slechte verstandhouding. Reynders heeft een aantal aanhangers in de partij met goede contacten met de media die niet zullen nalaten Michel te kritiseren.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl